Jumbo IJsselstein stopt met kansspelen
MAATSCHAPPELIJKE VERANTWOORDELIJKHEID
Mensen verdiepen zich in kortingen, acties en prijzen. Ze vergelijken zich rot om toch maar zo goedkoop mogelijk uit te komen met hun huishoudgeld. Maar dan net zo makkelijk koopt men impulsief een lot of weddenschap, zonder nadenken de kansloze droom van een rijk leven najagen. Niks puzzelen om te weten hoeveel kans je nu eigenlijk hebt, want dan zou je het waarschijnlijk niet doen.
Dat super laagdrempelig en impulsief kunnen gokken bij de kruidenier op de hoek is voor mij al langer een doorn in het oog. Het gaat te ver die vertegenwoordiging van de gokindustrie in deze verzamelplaats van jong en oud. Hoe is het toch gesteld met de sociale voelhorens van kruideniers? Beseffen zij als uitbaters van risicovolle producten niet hun maatschappelijke verantwoordelijkheid?
Mensen die boodschappen komen doen worden hier getriggerd om een gokje te wagen. De boodschap is duidelijk, de gokproducten zijn op zichzelf al reclame genoeg. Naast andere verslavingsgevoelige producten (roken/alcohol), kun je hier nu ook krasloten, loten en weddenschappen kopen. Gok je rijk! Het tegenovergestelde is waar, je wordt er arm(er) van. Je geeft de schuld aan de inflatie en torenhoge prijzen, maar in je achterhoofd weet je wel beter. De wanhoop groeit, misschien geen geld meer voor het eten; met emotionele uitbarstingen tot gevolg. Gewoon menselijk.
Het voordeel voor de kruidenier zie ik niet zo. Immers alles wat opgaat aan gokken kan de consument niet besteden aan boodschappen. Alle kortingen en besparingen die je aanprijst ten spijt.
Het minste wat je hier als maatschappelijk verantwoorde ondernemer tegenover kunt of zelfs moet stellen: is mensen goed informeren over de risico’s van het gokspel en waar je hulp vlakbij kunt vinden.
(Zie ook dit artikel van RTV Utrecht)
Raymond Aronds
Onderzoeker en adviseur gokproblematiek