Gokken & dakloosheid
Gokken & dakloosheid
Slicks volgde met veel belangstelling de webinar “Gambling and Homelessness” door Feantsa. Feantsa is een organisatie die een einde aan dakloosheid in Europa wil maken. Paul Anderson van het Schotse Fast Forward gaf een heldere presentatie over gokverslaving in het Verenigd Koninkrijk en richtte zich speciaal op de prevalentie: interessant is het grote verschil bij probleemgokkers. Van de ‘ normale’ inwoner van het VK heeft zo’ n 0,7 procent een zwaar gokprobleem. Bij daklozen stijgt dit cijfer naar bijna 12 procent (11,6 & bron onderzoek Fast Forward). Overigens heeft Slicks uit eigen observatie geconstateerd dat daklozen ook regelmatig (kras) loten kopen. Daarnaast komen sportweddenschappen hier ook veel voor, tenminste voor diegene die handig is met een Smartphone.
Onze vragen en opmerkingen dat het bestaan van gokproblematiek onder daklozen in het Verenigd Koninkrijk wel eens veel hoger zou kunnen liggen werd door Paul Anderson bevestigd.
Dat onverantwoord gokken een ernstig verborgen probleem is, werd nogmaals duidelijk doordat hij aangaf dat het relatieve aantal suïcidale personen 2 maal zo hoog is als bij andere verslavingen. Eén op 5 tegen één op 10 bij alcohol en drugs gebruik.
Ook de ontstane kloof tussen de groep gokverslaafden die niet in contact komen of willen met de GGZ kwam in de presentatie voor. De GGZ heeft nog altijd niet een echt werkende behandeling voor gokverslaving. In Nederland krijgt ongeveer 2 procent van de gokverslaafden therapie. Toch zag hij voor Schotland verbetering, daar bereikt de verslavingszorg zo’n 9,1 procent van de probleemgokkers. Dit tegenover 20 procent van de probleemdrinkers.
Naast een heldere uitleg wat gokken is en de karakteristieken van problematisch gokken zijn presenteerde hij nog een tweetal tools :de Lincoln University Screening Tool en de Gamble Education Toolkit.
Slicks werd door Paul van harte uitgenodigd om voor de Nederlandse situatie naar de bruikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van deze tools te kijken en dit aan hem terug te rapporteren.
Door Roy & Raymond
Onderzoekers gokproblematiek.