Als je iets aandacht geeft dan groeit het! (gokken & reclame)
‘Door reclame komen er meer gokverslaafden bij’
Online gokken wordt legaal, maar er reclame voor maken daarmee ook. Oud-gokverslaafde Marco Smit vreest dat door deze reclame er meer gokverslaafden bij zullen komen.
De Eerste Kamer debatteert vandaag over de verandering van de Wet op de Kansspelen. De oude wet stamt uit 1964 en daarin zijn geen regels over online gokken opgenomen. Daardoor is online gokken al jaren illegaal. Met de nieuwe wet komt daar verandering in.
‘Als je iets aandacht geeft dan groeit het’
De nieuwe wet regelt het toezicht op internetgokken. Maar ook het reclame maken voor online gokken wordt er legaal door. Daar zijn zorgen over. Marco Smit gokte 30 jaar lang. Hij verspeelde ruim 100.000 euro, veel vriendschappen en ook bijna zijn huwelijk.
Hij vreest de nadelige gevolgen van reclame voor online gokken. “Als je iets aandacht geeft dan groeit het. Mensen worden toch getriggerd door reclame, anders maken ze geen reclame meer.” Hij is bang dat reclame tot meer gokverslaafden in ons land zal leiden.
Alcohol en sigaretten
Marco vergelijkt een gokverslaving met alcohol en sigaretten, en de manier waarop we nu naar die producten kijken. “Met de wijsheid van nu hadden we ook de reclame op alcohol en sigaretten beter moeten reguleren. Als we nu toch een nieuwe wet maken, dan is het heel belangrijk dat er veel aandacht aan de reclame wordt besteed.”
In de nieuwe wet staan wel een aantal regels rondom de reclame voor online gokken. Zo mag deze zich niet richten op jongeren tussen de 18 en de 24. Er is bijvoorbeeld een verbod op reclame op televisie tussen 6 en 21 uur.
Reclame op Youtube
Maar Marco twijfelt of de nieuwe regels wel streng genoeg zijn. “Voor tienen mag het wel uitgezonden worden. Sluit je daar nou echt je doelgroep mee uit? De huidige generatie kijkt wel na tienen, en anders wel op YouTube.”
Ook Marjan Olfers, hoogleraar Sport en Recht, waarschuwt voor de gevaren van reclame voor online gokken. “In een aantal Europese landen wordt de reclame juist aan banden gelegd, in Italië gaan ze reclame voor online gokken zelfs helemaal afschaffen, omdat ze de gevolgen ervan op een gokverslaving zien.”
Online regels in de nieuwe wet
Om straks te mogen spelen moet je 18 jaar zijn. Je moet je registreren met je burgerservicenummer en je moet een limiet aan geld invullen dat je maximaal wil inzetten.
In de nieuwe wet is ook vastgelegd dat de gokindustrie hulp moet bieden bij verslaving. Maar Marco heeft daar zijn twijfels over. “In het casino werd je nog persoonlijk aangesproken, maar nu krijg je straks alleen een mailtje.”
‘Je bent altijd verslaafd’
Mannen onder de 35 jaar lopen het meeste risico op een gokverslaving, weet Marjan Olfers. “En zij kunnen ‘s nachts gokken. De kans bestaat dat zij dan overspoeld worden met reclame en dat dat mogelijk aanzet tot onmatig gokken”, zegt Olfers.
Inmiddels werkt Marco als hulpverlener en ziet hij dagelijks clienten die alles kwijtraken. Hij hoopt dan ook dat de Eerste Kamer nog eens goed nadenkt over de reclameregels voor het online gokken. Marco zelf heeft al jaren niet meer gegokt: hij voelt zich sterk. “Maar je bent altijd verslaafd. Ik hoef maar een zwak moment te hebben en ik ga weer voor de bijl.”